Savolainen sanataidefestivaali

Savolaisella sanataidefestivaalilla juhlistetaan eteläsavolaista hersyvää ja ilmaisuvoimaista kielellistä kulttuuriperintöä monipuolisen ohjelman merkeissä

Sana, säe, riimi, sutkaus, runo, kasku, loru, tarina - kulttuuriperintömme on elää ja välittyy näissä kaikissa, tavallisten ihmisten puheenparressa ja kertomuksissa.  


Tiesitkö, että Etelä-Savosta on muistiinmerkitty yli 3000 erilaista runomittaista runoa (laulettua runoa) sekä 45 runolaulusävelmää? Niistä kuulet lisää kansanmuusikko Sirkka Kososen työpajassa lauantaina 22.10. klo 10 - 12.


Nykypäivän lavarunous jatkaa noiden runolaulujen perinnettä. Voit liittää oman jälkesi perinteeseen lavarunoilija Jonna “Nihkee akka”  Nummelan työpajassa “Lavarunon juurilla: omista muistoista esitetyksi runoksi” lauantaina 22.10. klo 13 - 17.Työpajat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille - mitään ennakko-osaamista ei vaadita!

Tiittalan kartanon vohvelikahvila on auki 22. - 23.9. klo 12 - 18.


Työpajojen lisäksi sanataidefestivaalilla on non-stoppina nähtävissä rantasalmella vaikuttaneen Kolkkokollektiivin Tahdon-installaatio sekä tekstitaidenäyttely. Lisäksi erityisesti lapsille suunnattu Runopolku kiertää Tiittalan kartanon pihapiiriä: Laboratorioteatteri Fennica on koonnut runot Sulkavan yhtenäiskoulun Lohilahden yksikön oppilaiden sekä kirkonkylän 4.-luokkalaisten tuottamasta materiaalista.


Sanataidefestivaali päättyy sunnuntaina 23.10. klo 12-14 Runobrunssiin , jolloin lava on vapaa kaikille, jotka haluavat lausua runoja tai kertoa tarinoita! Ihmekollektiivi on kutsunut runobrunssille esiintymään niin sulkavalaisia murreosaajia kuin Etelä-Savon muiden kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistysten edustajia. Kaikkien osallistujien pienet ja suuret sanat ja tarinat ovat tervetulleita, murteella tai ilman. Brunssille voi tilata herkkuja Tiittalan kartanon vohvelikahvilan valikoimasta.