Ihmepuatti Liplatus

Ihmepuatti Liplatus on Ihmekollektiivin omistama yhteiskäyttövene, joka on kaiken kansan lainattavissa Sulkavan keskustassa kesäisin.


Ihmepuatti Liplastus community boat in English here.


YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.


Yhteiskäyttövene tarjoaa kaikille mahdollisuuden tutustua Sulkavan lähialueen kauniiseen järviluontoon sekä kokea paikallista elävää kulttuuriperintöä eli perinteisellä savolaismallisella soutuveneellä soutamista. Veneellä voit tutustua kartan avulla lähistöllä sijaitseviin luontokohteisiin tai vain nauttia kesäpäivän auringosta soudellen, laineen liplatellessa veneen kylkeen.

Pohjoismainen limisaumaveneperinne on nimetty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2021. Soutaminen ja perinteisten savolaismallisten veneiden valmistus on tietenkin sulkavalaisen kulttuuriperinnön ydintä. Soutuveneen on valmistanut paikallinen veneenveistäjä Pauli Parkkinen. Veneen rakentamisen prosessia on myös taltioitu sosiaaliseen mediassa videoin ja kuvin, ja alakoululaiset kävivät tutustumassa veneenrakentamiseen paikan päällä.

Ihmekollektiivi on saanut rahoituksen soutuveneen teettämiseen Leaderin aineettoman kulttuuriperinnön AIKU-teemahankkeen kautta. Teemahankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi elävää aineetonta kulttuuriperintöä, kehittää kulttuuriperintötoimintaa ja lisätä toimijoiden välistä yhteistyötä.Ihmepuatti Liplatus -yhteiskäyttöveneen käyttöehdot ja turvallisuusohjeet


Varaaminen

Ihmepuatti Liplatuksen voit varata  Kioski Alanteen Helmestä soittamalla numeroon 044-7205556 tai paikan päällä asioiden. Veneen säilytyspaikka on Alinanniemen uimarannalla. Kioskilta saat veneen avaimen, airot, melan, tapin sekä pelastusliivit ja kartan.

Vene on käytössä kioskin aukioloaikoina, arkisin klo 9-20 ja viikonloppuisin klo 9-18. Veneen käyttö on maksutonta ja veneen voi varata yhden päivän aikana enintään kolmeksi tunniksi. Avain on noudettava 30 minuutin kuluessa varauksen alkamisajasta, sen jälkeen veneen voi varata käyttöön uusi varaaja.

Veneen lainaajan tulee olla 18-vuotias. Veneen lainaaja sitoutuu noudattamaan näitä turvallisuus- ja käyttöohjeita täyttämällä ja allekirjoittamalla lainauslomakkeen. Avaimen luovutuksen yhteydessä tarkistetaan lainaajan henkilöllisyys.

Lomakkeeseen täytettävien henkilötietojen käsittelyyn liittyvä rekisteriseloste on luettavissa täältä.


Veneen käyttöehdot ja turvallisuusohjeet

Veneessä voi olla kerrallaan enintään kolme aikuista tai kaksi aikuista ja kaksi lasta.

Veneen varannut henkilö vastaa veneestä lainauksen ajan. Laina-aika alkaa siitä, kun avaimen kuittaa ja loppuu kun avain kuitataan palautetuksi. Avaimen luovuttavalla henkilökunnalla on oikeus arvioida veneen varanneen soutukunto, päihtyneelle avaimia ei luovuteta.

Veneen varauksen tehnyt on veneen päällikkö. Uuden vesiliikennelain mukaan (782/2019, astunut voimaan 1.6.2020) jokaisessa veneessä tulee olla päällikkö, jolla on olosuhteisiin nähden tarvittava ikä, kyky ja taito vesikulkuneuvon hallitsemiseksi ja joka vastaa vesikulkuneuvon turvallisuudesta ja varusteista sekä niiden käytöstä. Päällikön vastuulla on myös se, ettei vesikulkuneuvon käytöstä aiheudu vaaraa, häiriötä tai haittaa muille, mukaan lukien luonnolle.

Rantautuessa vältä veneen vetämistä kiville tai kalliolle, ettei pohja vaurioidu.

Veneen varauksen tehnyt vastaa siitä, että vene palautetaan siistissä kunnossa, vedetään rantaan omalle paikalleen, lukitaan telineeseen, ja avain sekä lainatut välineet palautetaan kioskille ennen lainausajan loppumista.

Mikäli vene rikkoutuu tai ei palaudu ajoissa/ollenkaan, on veneen varannut siitä vastuussa. Jokaisesta varauksen ylimenevästä tunnista peritään 30 euroa/alkava tunti ja kadonneesta veneestä 2500 euroa.

Ongelmatilanteissa otetaan yhteyttä Ihmehallituksen puheenjohtajaan (puhelinnumeron saa kioskilta). Myös kehittämisehdotuksia otetaan vastaan.

Hätätapauksissa yleinen hätänumero 112.