Mitä olemme saaneet aikaan

1-vuotisjuhla ja koko kylän pikkujoulut


Ihmekollektiivi täytti kunnioitettavan 1 vuotta marraskuussa 2021. Juhlan kunniaksi järjestimme huikeat pikkujoulut koko kylälle Motelli-ravintola Muikkukukossa. Ohjelmassa oli jazz-tanssia, lavarunoutta, internetmusiikkia(ko), yleisön toivebiisejä ja hurrrrjjjaaa pikkujouluvipatusta.

Ilta lähti liikkeelle sulkavalaisen jazz-tanssiryhmän eli Anniina Neuvosen opettaman Savonlinnan tanssi- ja musiikkiopiston Sulkavan ryhmän esityksellä. Lisäksi tarjoiltiin sulkavalaislähtöisen Viritystilan audiovisuaalista esitystä, ”joka näyttää ja kuulostaa siltä, kuin internet soittaisi itse itseään”, sekä palkitun lavarunoilijan ja koomikon Nihkeen Akan feminististä huumoria ja normikriittisyyttä viljelevä esitys. Pikkujoulut huipentuivat kulttuuriosuuskunta Creatin Erotic Lifestylen tiskijukkien sekä kuopiolaisen bilebändi Refrainin musiikki-ilotulituksiin.

Ihmeklubit

Ihmeklubit kiertävät Sulkavan tapahtumapaikkoja tarjoillen monipuolista ja kiinnostavaa ohjelmaa. Pysy kuulolla ja ehdota omaa ideaasi klubeille!

Ensimmäinen Ihmeklubi järjestettiin Tiittalan Rantamakasiinilla 15.7.21, esiintyjinä Faarao Pirttikangas ja DJ Karri Tappio.


#ihmehaaste

Kulttuurisesti, sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävään elämäntapaan kannustava haaste somekanavissamme. Meidän kaikkien on sopeuduttava uudenlaisiin rakenteisiin ja toimintatapoihin ilmastonmuutoksen torjumiseksi: kulttuurimme muuttuu ja saamme muuttaa sitä yhdessä!


Mykkäelokuvanäytös Sulkavaisissa 28.8.2021

Ihmekollektiivi tarjoili 28.8. Sulkavaiset-tapahtuman vilkkaan toripäivän ja villin keikkaillan välissä mykkäelokuvanäytöksen, jossa pääsi sukeltamaan sadan vuoden takaisten elokuvien tunnelmaan. Iloinen 20-luku ja siihen mielikuvissa liitetty glamour loistivat poissaolollaan näissä tavallisten suomalaisten kohtaloista kertovissa taidefilmeissä. Tunnelmallisella ja historiaa huokuvalla Rantamakasiinilla draamaa tihkuvat kuvat pääsivät kuitenkin oikeuksiinsa.

Esitettävät elokuvat ovat Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin omistamia ja kulttuurikäytössä maksuttomissa yleisötapahtumissa vapaasti esitettävissä.


Elokuvat:

Kihlaus (1922, 50 min, S, komedia, ohjaus Teuvo Puro. Perustuu Aleksis Kiven samannimiseen näytelmään.)
Anna-Liisa (1922, 70 min, ikäraja 7, melodraama, ohjaus Teuvo Puro. Perustuu Minna Canthin samannimiseen näytelmään.)

Ihmegalleria heinäkuussa 2021

Ihmekollektiivi järjesti 3. - 30.7.2021 pop-up taidegallerian yhteistyössä Sulkavan kunnan kanssa osoitteessa Alanteentie 18. Ihmegalleriassa oli esillä paikallisten ja Saimaan alueeseen kytköksissä olevien ammatti- ja harrastelijataiteilijoiden kuvataidetta, digitaidetta, grafiikkaa ja keramiikkaa. 

Ihmekollektiivin jäsenten ohjaamaa oheisohjelmaa oli tarjolla Sulkavalla koko heinäkuun ajan: karkkitehtuurityöpaja kouluikäisille,  Metsän taide ja tarinat -työpaja Partalansaaren Lomakodilla, Ihmegalleria goes Hollywood -elokuvakäsikirjoitustyöpaja Tiittalan Rantamakasiinilla sekä tanssin työpajoja, vaatevaihtokinkerit ja joogahetki Alikan uimarannan nurmella.

Lapset ja lapsiperheet saivat käydä lainaamassa Ihmegalleriasta kesäloman ajanvietteeksi kyläsuunnistuskartan, jonka rasteilta löytää vastauksen sana-arvoitukseen.


Ihmegallerian taiteilijat:

Sinikka Kervinen, Saara Kolehmainen, Tuomo Kukkonen, Anssi Liimatta, Heli Luukkonen, Satu Partanen, Päivi Roininen, Matti Salmela


Gallerian avajaisissa 3.7. oli paikalla taiteilijoita kertomassa teoksistaan ja live-musiikkia ulkosalla soittamassa Joni Ekman. Ihmekollektiivi kutsui yleisön jatkamaan avajaisiltaa Tiittalan Rantamakasiinin tähti-iltaan DJ Pöly-Esterin ja Jukka Nousiaisen keikan merkeissä.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Avajaisviikonloppu jatkui sunnuntaina klo 11 - 14 rennolla kansainvälisellä pop-up brunssilla Sulkavan torilla. Ruokakojuissa oli tarjolla herkkuja Meksikosta, Thaimaasta, Saksasta ja Ranskasta.

Lapsille ja lapsenmielisille oli tarjolla katumaalausta Kauppatien yläpäädyssä, jonne saimme yhdessä loihtia iloisen värisen räsymaton. Katumaalit on sponsoroi Sulkavan Hankkija.


Taimienvaihto

Ihmekollektiivi järjesti keväällä 2021 yhteistyössä Sulkavan viherpeukalot ja multakourat -Facebook-ryhmän kanssa ja sen kautta mahdollisuuden taimienvaihtoon. Vaihtopaikkana toimi Sulkavan kirjasto, jolloin vaihtamisen saattoi toteuttaa helposti ja turvallisesti. Pysähtyneenä keväänä kasvien kasvatus ja hoito loivat meille toivoa: elämä jatkuu, vääjäämättä, ja vielä pääsemme nauttimaan luonnon antimista ja kesän runsaista riemuista!


LUMIGALLERIA <3 Lumikuvia Alanteella  

Sulkavalla luotiin talvella 2021 yhteisöllistä lumitaidetta monella viisiin - yhdessä, mutta turvallisesti. Visit Sulkava ja kulttuuriyhdistys Ihmekollektiivi järjestivät helmikuussa lumitaidetapahtumat LUMIGALLERIA ja Lumikuvia Alanteella. 

LUMIGALLERIAssa sai taiteilla oman lumiveistoksen Liikuntahallin takaiselle aukiolle, jonne Järvi-Saimaan Palvelut oli ystävällisesti kasannut lumikasoja valmiiksi. Veistovälineitä sai lainata Sulkavan kirjastolta. Lumikuvia Alanteella oli järven jäälle kävellen "piirrettävä" yhteistaideteos.


Souturadio

Ihmekollektiivi valtasi Saimaa-ilmiö2026 -kulttuuripääkaupunkihankkeen Saimaa kaikille -kiertuekontin lauantaina 9.1.2021. Pop-up Souturadiossa kuultiin ohjelmaa monipaikkaisuudesta, Saimaan rannoilta kumpuavasta taiteesta niin nykypäivänä kuin menneisyydessäkin sekä alueen merkityksestä rauhanrakentamisessa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Haastateltavina Souturadiossa olivat mm. Citymaalaisten perustaja Heli Mäenpää, Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää sekä Saimaa-ilmiön taiteelliseen tiimiin vastikään valittu taiteilija Markus Pesonen. Lisäksi ohjelmassa kuultiin runonlausuntaa sekä haitarimusiikkia Mari Hiltusen soittamana.

Souturadion lähetys kuultiin avoimen nettiradio Hearin kautta.


Ihmejoululaulelot

Sunnuntaina 20.12.20 Ihmekollektiivin Sanna, Mirjam ja Mari tekivät joululaulu livestreamin Taimin kukkakulmalta. Ajatuksenamme oli tuoda joulumieltä erityisesti palveluasumisessa ja hoitolaitoksissa asuville ihmisille, joita ei koronan vuoksi voinut käydä paikan päällä ilahduttamassa. Olipa ilo huomata, kuinka paljon ihmisiä oli ruudun toisella puolen katsomassa!